‘CIVON verbindt bedrijfsleven, onderwijs en overheid als een spin in het web’
19.10.2020

Net als de meeste gebouwen op het DRU Industriepark ging de Afbramerij tijdens de lockdownperiode op slot. CIVON, dat in het gebouw zetelt, ging niet bij de pakken neer zitten en bedacht wat nieuws gedurende deze periode: het platform achterhoekverbindt.nl. Niet zo gek, want het bedenken van nieuwe initiatieven zit in het bloed van het innovatiecentrum.
Tijdens de Leonardo Da Vinci tentoonstelling in november vorig jaar (zie kader) maakten duizenden mensen kennis met het CIVON Innovatiecentrum. Zij zagen naast de expositiestukken ook de diverse disciplines die in het gebouw samenkomen. “Veel mensen zullen van ons gehoord hebben, maar hebben wellicht alleen een vaag idee van wat er binnen de muren allemaal gebeurt”, vertelt Gijs Smeman, manager bij CIVON Innovatiecentrum. “Globaal komt het erop neer dat wij ons continu bezighouden met het slim inrichten van de industrie en het onderwijs in onze regio. CIVON is de plek voor het laagdrempelig experimenteren met nieuwe technieken.”


Drones
Het onderwijs is een belangrijke levensader van het Innovatiecentrum. Studenten van het Graafschap College (opleiding Engineering en Industrie) krijgen er les en doen (bedrijfs) projecten en vanuit Saxion en Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) hebben studenten een onderzoekplek vanuit het CIVON. Maar ook ontvangt het Innovatiecentrum leerlingen van het voortgezet onderwijs en is het wekelijks gastheer van basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 uit de streek. “Zij maken kennis met nieuwe technieken, zoals een 3D-printer, VR-reality en drones. De kinderen staan versteld bij het zien van alle mogelijkheden”, lacht Smeman. “Ook de oudere leerlingen zijn enthousiast als zij kennismaken met smeden en emailleren. En dan die oude ambachten combineren met nieuwe techniek.”
Voorts organiseert CIVON een aantal keer per jaar een zogeheten ‘technologieontbijt’. Smeman: “Onderwijs en bedrijfsleven, gespecialiseerd in een bepaald vakgebied, komen samen en op die manier is al een aantal leerkringen ontstaan. Ook geven we cursussen aan docenten en bedrijven, bijvoorbeeld in industriële robotica.”


Achterhoekverbindt.nl
Onderwijs, bedrijfsleven en ook overheid zijn de drie partijen die samenkomen in de Afbramerij. Maar ook het Nederlands IJzermuseum is hier te vinden (per 1 oktober zijn bezoekers weer welkom van maandag tot en met vrijdag, uiteraard coronaproof), alsmede kunstenaarscollectief BREEKijzer, dat regelmatig exposities houdt. Smeman is blij dat er weer volop reuring is in het gebouw. “Toen we dicht moesten, was dat voor iedereen een aderlating: voor de leerlingen, de docenten en vooral ook voor de vele trouwe vrijwilligers, zonder wie wij niks zouden zijn. In corornatijd hebben wij achterhoekverbindt.nl opgezet, in samenwerking met ACT-RCT, 8RHK Ambassadeurs, VNO-NCW en een aantal ondernemers. We zijn een videopodcast gestart met concrete coronatips voor bedrijven, onderwijs en gemeente.”
Jaarlijks kloppen 300 bedrijven aan bij CIVON Innovatiecentrum om op welke manier dan ook samen te werken. “We zitten weer op het niveau van vóór de corona”, weet Smeman. In september startte de Technologie & Zorg Academie (TZA) in CIVON, een instantie die zich richt op het toenemende gebruik van technologie in de zorg en zijn er projecten samen met onder andere de gebouwde omgeving. Je ziet dus dat er cross-overs ontstaan van Smart Industrie naar allerlei sectoren. “Een mooi voorbeeld van hoe CIVON als spin in het web verschillende partijen verbindt en samenbrengt en daarmee processen laat versnellen.”

(artikel uit DRU-krant van oktober 2020)