nieuws

‘Durf en innovatie vormen het hart van CIVON’ lees meer

60
Gijs Smeman over tien jaar vooruitgang en samenwerking bij het CIVON Innovatiecentrum
23.09.2024

Toen de DRUfabriek in 2009 opende, waren de plannen voor de invulling van de Afbramerij al wel in kannen en kruiken, maar nog niet zover dat deze tegelijk met het Portiersgebouw onthuld konden worden. In 2014 was het zover: ICER was de oorspronkelijke naam van het innovatiecentrum dat door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima werd geopend, inmiddels bekend als CIVON Innovatiecentrum.

ICER begon als verzamelgebouw waar oud en nieuw, kunst en cultuur, onderwijs en industrie bij elkaar kwamen. “Het was zeker niet vanzelfsprekend dat ICER van start ging. Het getuigde van een grote mate van lef van de overheid, de ondernemers en de overheid - de drie O’s -, die besloten om iets neer te zetten wat nog nergens vertoond was. Sinds die start is dit een plaats die continu in ontwikkeling is”, aldus Gijs Smeman, manager van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost-Nederland (CIVON).

Projecten
“DRU Tech voldoet aan een vraag: een maandelijkse openstelling op zaterdagochtenden waar kinderen en (groot)ouders kunnen kennismaken met bijvoorbeeld drones, 3D-printen en smeden. Sowieso komen er geregeld klassen van basisscholen en voortgezet onderwijs met als doel om jongeren te inspireren om de techniek in te gaan. Dat is een van de kernwaarden.”
“Mooie projecten zijn bijvoorbeeld de solar boat, die door bedrijven en studenten is ontwikkeld, of het piepschuimen huis, een totaal nieuwe manier van bouwen. Uiteindelijk geflopt, maar wel tekenend om een totaal nieuw concept uit te testen.”
Het printen is een apart verhaal. Gijs: “Wij waren een van de eersten in Nederland die een betonprinter gebruikten en datzelfde geldt voor de metaalprinter. Dat is een parel die ik er graag uitlicht. We hebben samen met verschillende bedrijven geëxperimenteerd, met als resultaat dat we in de Achterhoek voorlopen in het metaalprinten. Zo ook met verschillende soorten plastic en gips. Door hier te experimenteren, zijn weer nieuwe bedrijfjes ontstaan. Dat vind ik misschien wel het grootste succes van CIVON.”

Het afgelopen jaar had CIVON 31 bedrijfsprojecten, alleen al bij engineering. Inmiddels doen ook smart building en ICT aan deze vorm van projectonderwijs. “Het is zo mooi dat studenten in groepjes gaan werken aan oplossingen die vanuit bedrijven aangedragen worden. Geen opdrachten van docenten uit een laatje, maar echte opdrachten van echte opdrachtgevers. Dit motiveert de studenten en helpt de bedrijven.”
Van Raam, Kaak en SHII hebben intussen ook een plek gevonden in de Afbramerij. Hier zijn creatieve geesten van deze bedrijven onbelemmerd bezig met het ontwikkelen van allerlei innovaties, die kunnen helpen bij bijvoorbeeld verduurzaming of efficiëntie van bedrijfsprocessen.
Technologie & Zorg Academie (TZA) zetelt ook in het CIVON. Deze partij houdt zich bezig met de ontwikkeling van technologie in de zorg. “Dit past ook weer prima hier in huis”, lacht Gijs.

In de gauwigheid is het een imposante lijst aan samenwerkingspartners die hij opnoemt. “Dat is het mooie van de Achterhoek: als we iets bedenken, gaan we het gewoon doen. Als we ergens tegenaan lopen, lossen we het op. Met die durf kun je snel innoveren.”

>>Tijdens DRU Tech kan jong en oud kennismaken met drones en smeden. Foto: Henk van Raaij