Monument vd Arbeider

Uitbreiding van fotoproject bij schoorsteen op komst

Voor het vijfde jaar op rij werd in 2020 een serie fotoportretten geplaatst bij het Monument voor de Arbeider, op het DRU Industriepark. Helaas kon de feestelijke onthulling niet doorgaan vanwege de coronacrisis (op een later tijdstip zal dit alsnog gebeuren), maar de foto’s zijn al wel te bewonderen. 300 portretten telt het monument nu. “Tot de laatste plek zijn de wanden gevuld”, zegt Wim Peters niet zonder trots.
Nieuwe aanmeldingen
Wim Peters is secretaris van de Stichting Monument voor de Arbeider. Het feit dat de huidige cortenstalen wand vol is met foto’s van arbeiders van toen (en nu), geeft aan dat dit fotoproject een succes is. “En we werken aan een uitbreiding buiten de bestaande wand. De Rabobank heeft al een bijdrage toegezegd voor een nieuwe wand, die dezelfde look zal krijgen als de huidige. Dat betekent dus dat nieuwe aanmeldingen welkom zijn.”

Arbeiders

Het monument rondom schoorsteen De Fakkel is bestemd voor al die noeste arbeiders die gewerkt hebben of nog werken in één van de ijzergieterijen langs de Oude IJssel van Isselburg (D) tot en met Doesburg en in de ijzerindustrie in Ulft en omgeving. Vaak moesten deze arbeiders onder zeer zware omstandigheden de kost verdienen voor hun gezin. “Dit fotoproject is een eerbetoon”, weet Peters. “En dus niet alleen voor Huttekeerls (zoals DRU-arbeiders in de volksmond heetten), maar voor werknemers van alle ijzergieterijen hier in de streek.”
Het aanmelden van foto’s van arbeiders voor de fotogalerij bij de schoorsteen is nog altijd mogelijk. Een aanmeldformulier is te vinden op de website van de stichting. Via de site kan ook aangemeld worden als Vriend van de Fakkel: www.monumentvoordearbeider.nl.

Schoorsteen

De herinnering levend houden van die arbeiders, dat is de doelstelling van de stichting die in 2013 het levenslicht zag. Het eerste project waarmee de stichting zich bezighield was het terughalen van een schoorsteen naar het DRU-park. Wim Peters: “Vroeger stonden er acht schoorstenen op het DRU-terrein, maar die zijn allemaal afgebroken. We vonden dat een fabrieksschoorsteen als bakermat niet mocht ontbreken op het terrein, dus toen wij in 2013 een schoorsteen die in onbruik was geraakt bij het bedrijf Vika in Ede konden overnemen, hebben we sponsoren gezocht en de 36 meter hoge ‘piep’ naar Ulft gehaald. Deze hebben we toen gedoopt tot ‘De Fakkel’.”
Onlangs plaatste de stichting schildjes met de namen van de sponsoren en aandeelhouders op de wanden bij de entree van de schoorsteen.
Medio 2021 wordt de verlichting van de schoorsteen verbeterd, waardoor het geheel nog beter en intensiever tot uiting komt.
Muurschildering
Naast de schoorsteen en de fotowand heeft stichting Monument voor de Arbeider nog een project in voorbereiding. De bedoeling is dat op de buitenwand van het Loonbureau (aan de achterkant van het gebouw waar Regio8 zetelt) een muurschildering wordt aangebracht met de verbeelding van een hoogoven en waterrad. Dit verwijst naar de oudste activiteiten op het DRU-terrein. “Daar is alles mee begonnen”, weet Peters. “Tijdens rondleidingen over het DRU Industriepark zou het mooi zijn als je ook kunt verwijzen naar het allereerste begin.” De stichting is in overleg met de gemeente over de plannen, op zoek naar sponsoren en hoopt creatievelingen te vinden die met het ontwerp aan de slag willen gaan.

Bed & Breakfast

Het DRU Industriepark kwam op 11 september 2020 uitgebreid in beeld tijdens de uitzending van het populaire tv-programma Bed & Breakfast op NPO1. Met name het Monument van de Arbeider werd uitgelicht. Oud-wethouder John Haverdil vertelde de deelnemers aan het programma over de historie van de DRU-arbeiders en de totstandkoming van het monument.
Het fragment is terug te vinden op de Facebookpagina van het DRU Industriepark.