nieuws

Crème de la crème van Nederlandse hardrock en metal slaat de handen ineen voor eerbetoon aan Ronnie James Dio lees meer

60

Wonion

Wonion is voorloper op gebied van circulair bouwen

Circulair bouwen gaat veel verder dan enkel het bouwen van energieneutrale of nul-op-de-meter woningen. Wonion is een voorloper en aanjager van deze innovatieve manier van bouwen. De woningcorporatie heeft inmiddels al verschillende activiteiten ontplooid, waaronder het spraakmakende plan Heuvelstraat Silvolde, maar ook op microniveau in het eigen kantoor op het DRU Industriepark.

“Inmiddels zitten we al heel wat jaren in het Beltmancomplex en het is tijd om in het gebouw enkele aanpassingen te doen, omdat de inrichting van de werkvloer anno 2021 andere eisen stelt dan vroeger”, legt Ingrid Pierik uit. Zij is adviseur duurzaamheid bij Wonion.
“Als uitdrager van duurzaamheid en circulariteit hebben we ons ten doel gesteld bij het verbouwen zoveel mogelijk materiaal te hergebruiken. Een heel simpel voorbeeld zijn de presentatiekasten bij de entree van het gebouw. De presentatiekastenzijn gemaakt van sloophout dat is vrijgekomen bij de werkzaamheden aan de Heuvelstraat. Verder ligt ons hele dak vol met zonnepanelen. Uit het zicht, omdat het Beltmancomplex een Rijksmonument is.”

Hergebruiken

Circulair bouwen is dus het credo. “Heel simpel gesteld komt het erop neer dat je zoveel mogelijk materiaal wilt hergebruiken”, stelt Pierik.
“Neem de Heuvelstraat in Silvolde. Hier worden 36 verouderde woningen gesloopt om plaats te maken voor 28 nieuwe woningen en de infrastructuur van de straat wordt meteen aangepakt. De straat wordt autoluw en er komt veel groen, waarbij de bewoners meedenken met de invulling hiervan. Vóórdat je begint met de duurzame sloopwerkzaamheden, dien je eerst een plan te maken wat je gaat doen met de materialen die vrijkomen. Zijn deze herbruikbaar in hetzelfde project? In Silvolde worden bijvoorbeeld alle bakstenen, dakpannen en hout hergebruikt. Dit kan niet altijd, maar kunnen de materialen wel worden ingezet bij een ander bouwplan. Denk aan dakramen of cv-ketels die nog niet afgeschreven zijn. Is dat ook geen optie, dan ga je kijken welk materiaal nog niet versleten is en naar een circulaire bouwmarkt kan. Pas de laatste optie is het afvoeren.”

Andere mindset

Het is logisch dat deze werkwijze een andere mindset vergt en ook grondig overleg tussen alle partijen die bij de sloop en bouw zijn betrokken. In een blog op de website van Wonion zegt directeur-bestuurder Gerrolt Ooijman hierover: “Het begint bij het anders nadenken. Anders denken over je businessmodel, je ontwerp, de materialen die je gebruikt en de samenwerking tussen partijen. Innovatie staat centraal. Het is nodig om op een nieuwe manier naar de markt en het proces te kijken.”
Huurders prettig en betaalbaar laten wonen, ook in de toekomst: dat is waar Wonion voor staat. “Met circulair bouwen zetten we iets in beweging”, aldus Ingrid Pierik. “Op den duur wordt deze manier van werken ook lonend, want we gaan steeds meer toe naar het credo dat de vervuiler betaalt. Bovendien denk ik dat de denkwijze van circulair bouwen heel goed past bij de Achterhoekse mentaliteit: zuinig zijn op spullen en innovatieve oplossingen bedenken.”

Studenten

Daarbij betrekt Wonion ook studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Ooijman: “We kijken naar verdere samenwerkingsvormen om onderzoeksopdrachten weg te kunnen zetten bij enthousiaste studenten die ook buiten de regio studeren. Samen met onze samenwerkingspartners werken we aan prettig en duurzaam wonen in gemeente Oude Ijsselstreek.


wonion.nl